fbpx
Изберете страница
Особеностите в храненето се описват за типични за децата с проблеми в сензорната преработка, трудна регулация на емоциите и поведението и при някои случаи на опозиционно поведение и аутистичен спектър, НО не е задължително да се проявяват при всяко дете. Всички изброени прояви е възможно да се демонстрират с различна сила и интензивност, а някои от тях никога да не забележите! Винаги имай предвид, че подобни проблеми могат да са временни и преодолими! В Част I от статията разгледахме най-типичното поведение при хранене на децата в аутистичния спектър. В този материал ще стане дума за причините, които карат децата и възрастните с проблеми в сензорната преработка да изпитват трудности при хранене.

Причини за ритуалното поведение при хранене

Разбирането на причините, които стоят зад ритуално изискващото поведение при хранене е първата стъпка, която трябва да бъде направена, за да се помогне на детето да изгради здравословни и социално приемливи хранителни навици.  

Гастроентерални и други медицински причини

Първото нещо, което се препоръчва на родителите на дете с аутизъм с проблемно поведение при хранене, е преглед при гастроентеролог. Това се прави с цел да се изключат органични причини за поведението. Децата с аутизъм могат да изпитват болка и дискомфорт при прием на определен вид храна и поради това, да започнат да я отказват. Неприемливото им поведение по време на хранене може да се дължи имено на усещането им за болка и дискомфорт, но за разлика от невротипичните им връстници, те може да не са в състояние да я локализират или опишат с думи. Навикът на детето да преяжда, може да се дължи на медицински причини или да е резултат страничен ефект от приемани лекарства. В този случай пак се препоръчва, първата стъпка към разрешаване на проблема, да е консултация с педиатър. Ако детето ви има симптоми на Пика – консумира нехранителни вещества, пак като първа съпка се препоръчва консултация с педиатър. Понякога причините за това състояние се дължат на базов хранителен дефицит.

Сензорната чувствителност 

Избирателното хранене – предпочитанията към определени, обикновено малко на брой храни и отказът към приемането на други – е характерно за голяма част от децата с проблеми в сензорната преработка и в частност – с аутизъм. Една от основните причини за избирателното хранене е повишената регистрация на някои от характеристиките на храната – текстурата, мириса, вкуса, цвета и температурата на хранителните продукти. Деца отказват да консумират хранителни продукти, които пренатоварват сетивата им. В обратния вариант, когато регистрацията е намалена, децата търсят сетивна стимулация, която си доставят с консумирането на определен тип храна – например хрупкавите храни като чипс или пък тъпчат устата си, докато я напълнят. По същата причина някои от тях  преяждат – те не усещат или не разбират, че са се заситили. Консумацията на нехранителни продукти, също може да се дължи на сензорни проблеми – търсенето на определена сензорна стимулация.

Недоразвита орално-моторна мускулатура

Има деца, които продължават да се хранят изключително с меки храни, дори и след навършване на възраст, в която могат да консумират твърда храна. При тях често се установява недостатъчна сила и сръчност на орално-моторната мускулатура. Обикновено логопедите обръщат специално внимание на двигателните възможности на езика, бузите, устните, долната челюст, за да установят до каква степен детето организира движенията си, с каква сила и издържливост. Дъвченето на твърди и непасирани храни изисква повече усилия и по-добра координация. Тези деца отказват да ядат твърда храна, защото бързо се уморяват и им е неприятно. Родителите, които не са запознати с причината за това страдание на детето, обикновено реагират, като им позволяват да се откажат от храните, които биха укрепили тези мускули. Така се завърта един порочен кръг.   

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) 

Обсесивно-компулсивното разстройство е свързано с тревожността. Характеризира се с недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че трябва да извършва ирационални ритуали, за да отстрани тревожността. Тези ритуали се наричат компулсии.  Голяма част от симптомите на аутизма и ОКР се припокриват и когато това се наблюдава, се ползват специализирани критерии за изясняване. ОКР се диагностицира след 12 годишна възраст. Затова симптомите, проявени дотогава могат да бъдат преходни или да се дължат на други проблеми в развитието.   С наличието на ОКР се обясняват извършването на всякави ирационални ритуали по време на хранене, като:
  • Желанието да се яде точно определена храна от точно определен производител или с точно определен цвят, форма и пр.
  • Желанието храната са се сврвира по определен начин – например да не се допират или размесват различните видове храни, сервирани в чинията
  • Желанието да се яде определена храна през определени интервали от време
Консумирането на нехранителни продукти, също може да се дължи на ОКР. В Част III от тази тема ще предложим конкретни съвети, които много родители намират за полезни и които ще ти помогнат да се справиш по-добре с динамиката в твоето семейство, породена от проблемите при хранене на детето.

Подкрепи кампанията

#ВсякоДетеЗаслужава история с бъдеще