fbpx
Изберете страница

Йордан Начев, роден през 1955 г., е бивш локомотивен машинист, понастоящем работещ пенсионер. Занимава се активно с алпинизъм, участва в Планинските спасителни служби и е планински водач. Семеен е, с две деца.

Планината е нeговата страст. През 1989 г. участва в единствен по рода си маратон от най северната до най южната точка на Черно море – от Ахтопол до Толбухин. Събитието е отразено по националната телевизия. Цялата експедиция отнема 9 дни, участват още двама приятели на Йордан.

През 1989 г. печели първо място на Обиколката на Витоша 100 км за 9,30 ч. във възрастовата си категория. Взима участие и в Московския маратон.

Йордан Начев е и един от първите участници в Софийския маратон три години поред.

В Алпите изкачва връх Пицо Скалино в италианската част, около 3600 метра надморска височина.

Връх Арарат е най-високият връх в днешна Турция (5165 m). Той се намира в Североизточна Турция, на 16 km западно от Иран и 32 km южно от Армения. Състои от Голям Арарат – с височина 5 165 m и Малък Арарат – 3 914 m. Има около 30 ледника. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан.

В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа, описан там.

Данните за в. Арарат са копирани от Wikipedia.

Изкачването на връх Арарат

е част от благотворителната инициатива #ВсякоДетеЗаслужава история с бъдеще. Подкрепи кампанията, за да помогнеш за изграждането на терапевтичен център за деца с проблеми в развитието и комуникацията.

Заедно можем много!