fbpx
Изберете страница

Когато даряваш за благотворителност на каузи, с които си свързан, това не просто помага на твоята кауза, то е изключително обогатяващо за теб самия. Но защо дарителството е така удовлетворяващо? Отправяме по-задълбочен поглед към пет най-популярни причини, поради които хората даряват за благотворителност.

  1. Когато даряваш, това те кара да се чувстваш добре.

Дарителството е като хапче, което те кара да се чувстваш добре и зареден с положителна енергия. Да знаеш, че помагаш на друг е фундаментално енергизиращо и на свой ред те кара да се чувстваш по-щастлив и пълноценен. Доказано е, че има пряка връзка между дарителството и повишени нива в мозъка, които регистрират удоволствие.

2. Да участваш в благотворителна кауза подсилва твоите лични ценности.

Една от най-често сочените причини за даряване е чувството за социално съзнание. Каквито и каузи да подкрепят хората масово твърдят, че са почувствали морален дълг да помогнат на другите – чувство, дълбоко вкоренено в техните лични ценности и принципи. Да имаш силата да подобриш живота на други хора е всъщност привилегия, според мнозина, и то привилегия, която на свой ред носи дълг.

3. При даренията все повече от парите ти реално стигат до каузата, която подкрепяш.

Вече на пръсти се броят организациите, които удържат комисионна върху сумата на дарението или пък случаите, когато тази сума се облага с данък. Почти 100% от сумата, която си заделил за каузата, която подкрепяш, реално се получава именно от нея.

4. Когато даряваш за благотворителност, даваш добър пример на децата си за значимостта на това, да сме щедри.

Когато споделяш с децата си твоето собствено преживяване, свързано с дарителството, това ги възпитава от ранна възраст, че те могат да направят положителна промяна в света. Децата бездруго обичат да помагат на околните, така че да насърчим вродената им щедрост би им показало как да растат с по-голяма признателност за това, което имат и би ги насърчило самите те да подкрепят каузи, като пораснат.

5. Подкрепянето на благотворителни каузи насърчава приятелите и семейството ти да направят същото.

С действията си може да вдъхновиш твоите най-близки хора да се включат в каузи, значими за тях. Дори може да доведе до групови усилия за подкрепа на някаква кауза, която има смисъл за вас като група.

Даряването създава свързаност между нас, което помага за заздравяването на дълбоки връзки помежду ни чрез споделянето на една обща цел.

Независимо че в България дарителството няма дълбоки корени и не е така разпространено, както в други държави, твоят принос може да има фундаментално значение за живота на друг човек. Може буквално да го спаси.

Да подкрепим кампанията

#ВсякоДетеЗаслужава история с бъдеще